Tratamentele estetice urmăresc îmbunătățirea aspectului dinților prin modificarea culorii, dimensiunilor sau a formei lor.
Aceste tratamente cuprind:
- obturațiile (plombele) din materiale compozite realizate pe fețele exterioare ale dinților frontali
- fațetele realizate în cabinet, sau în laborator – din compozit sau ceramică (porțelan)
- coroanele sau punțile integral ceramice, metalo-ceramice sau din ceramică pe zirconiu
Toate acestea reprezintă intervenții sau lucrări care pot fi realizate în scopul îmbunătățirii esteticii dinților.
O altă categorie de tratamente estetice sunt reprezentate de cele prin care se intervine doar asupra culorii dinților. Aceste tratamente presupun:
- îndepărtarea petelor de culoare existente la nivelul superficial al smalțului (rezultate în urma fumatului, în urma consumului de ceai, cafea, sau a altor băuturi sau alimente colorate) prin detartraj, periaj profesional și periaj cu bicarbonat (prophy-jet). Tratamentul este non-invaziv și, prin efectul bicarbonatului amestecat cu apă și aer, îndepărtează particulele colorate din canaliculele superficiale ale smalțului, fără ca acesta din urmă să fie afectat
- albirea dentară – procedură care constă în folosirea unui gel de albire care deschide nuanța naturală a dinților. Albirea se poate realiza în cabinet sau la domiciliu. Albirea în cabinet presupune folosirea unui gel mai concentrat, astfel că rezultatul apare într-un interval scurt de timp. În plus, se utilizează o lampă de albire, care accelerează procesul de deschidere a culorii dinților. Albirea la domiciliu utilizează structuri speciale, numite gutiere, în interiorul cărora se aplică gelul de albire și care sunt purtate apoi în timpul noptii, timp de 5-6 nopţi.