Boala parodontală reprezintă degradarea treptată a structurilor care susțin dinții în lăcașurile lor din os. În primul stadiu apare gingivita: gingiile nu mai sunt roz, ci capătă o culoare roșie-violacee, sunt umflate și sângerează foarte ușor la periaj.
În stadiile următoare gingiile se retrag și dinții devin sensibili la rece și la cald. Apoi începe demineralizarea rădăcinilor și a osului, care duce la mobilitate dentară și în final la pierderea dinților. Sensibilitatea care apare la dinții afectați de boala parodontală conduce la evitarea periajului în zona respectivă, ceea ce duce la o acumulare și mai mare de placă bacteriană și tartru, care vor întreține inflamația, ca într-un cerc vicios.
Tratamentele parodontale urmăresc încetinirea evoluției bolii. Primul pas în reducerea inflamației este igienizarea profesională. Ea constă în detartraj și periaj profesional. În cazul pacienților cu afecțiune parodontală, igienizarea profesionala este indicată la un interval de 2-3 luni. A doua etapă a tratamentului parodontal este chirurgia parodontală. Intervențiile chirurgicale parodontale reușesc să încetinească evoluția bolii, sau chiar să o stopeze.
Indiferent de soluția de tratament adoptată, igienizarea la domiciliu și igienizarea profesională sunt foarte importante.