Protetica este cea care reconstruiește dinții, sau adaugă dinți, acolo unde aceștia lipsesc.
Protetica fixă – cuprinde lucrările care se fixează pe dinți prin cimentare. Acestea sunt:
- coroanele și punțile
- fațetele
- incrustațiile
Dinții care prezintă distrucții mari (provocate de carii, sau fracturi) pot fi refăcuţi numai cu ajutorul coroanelor dentare. Coroanele sunt lucrări care se realizează pe câte un dinte. Punțile dentare sunt lucrări protetice care înlocuiesc un număr limitat de dinți lipsă. Incrustațiile se pot realiza din aur, din compozit sau din ceramică. La noi în cabinet coroanele și punțile dentare pot fi realizate din:
- ceramică (porțelan), pe suport metalic (din aliaj nenobil sau nobil) sau pe zirconiu
- ceramică integrală
- aliaje nenobile sau nobile, cu fațete de ceramică
Coroanele din ceramică (porțelan) pe zirconiu și coroanele din ceramică integrală sunt cele mai estetice.
Incrustațiile dentare sunt mici piese realizate în laborator, care se cimentează în locul plombelor, în anumite situații. Față de plombe, incrustațiile sunt mai rezistente în timp, refac mai bine morfologia dintelui și asigură o sigilare marginală superioară.
Protetica mobilă include protezele parțiale și protezele totale.
Protezele mobile parțiale – sunt indicate atunci când lipsesc mai mulți dinți și nu se mai pot face lucrări protetice fixe și nici nu se pot folosi implantele. Denumirea de proteze mobile vine de la faptul că aceste piese trebuie îndepărtate din cavitatea bucală pentru igienizare.
În funcție de materialul din care sunt confecționate, protezele parțiale sunt acrilice sau scheletate. Așa cum le spune și numele, protezele acrilice sunt realizate integral din material acrilic. Modalitatea de menținere a acestor proteze pe dinții sănătoși, care mai sunt prezenți, se face prin intermediul croșetelor de sârmă.
Protezele scheletate au o baza metalică, dar prezintă și material acrilic, acolo unde sunt montați dinții. Aceste proteze se prind pe dinți prin intermediul unor croșete turnate odată cu baza metalică în laboratorul de tehnică dentară, sau prin intermediul unor sisteme speciale prefabricate. Confortul oferit de aceste lucrări față de cele integral acrilice este mult sporit.
Protezele mobile totale – după cum le spune și numele sunt lucrări care se realizează atunci când lipsesc toți dinții de pe o arcadă (maxilară sau mandibulară). Sunt realizate integral din material acrilic, iar menținerea lor în cavitatea bucală se face pe seama adaptării intime pe gingie, prin succiune (efectul de “vid” care se crează atunci când sunt aplicate pe gingii) și prin echilibrul creat în mod reflex de limbă, obraz și buze.